Home Tuinvertier

Waarom het belangrijk is om hout duurzaam te laten drogen

Hout dat gebruikt wordt in de verwerkingsindustrie moet droog zijn. We hebben het dan niet over de buitenkant van het hout, maar vooral over de binnenkant. Droog hout trekt minder snel krom, werkt niet en heeft een langere levensduur. Hout drogen is dus per definitie duurzaam, omdat het voorkomt dat een product van hout snel op de afvalberg belandt. Als het proces om het hout te drogen ook nog eens duurzaam gebeurt, is dat natuurlijk nóg beter.

Duurzaam werken, duurzame producten en duurzame processen

Lange tijd leek het woord ‘duurzaam’ een modewoord te zijn. Alle bedrijven moeten duurzaam werken, alle producten moeten duurzaam zijn en alle werkprocessen moeten duurzaam verlopen. Wat een modewoord leek, is inmiddels uitgegroeid tot een ingeburgerd woord. Willen we dat onze wereld blijft bestaan, dan is duurzaam noodzaak. Als we het hebben over hout drogen, dan is duurzaamheid bijna vanzelfsprekend. Je wilt hout drogen om het te kunnen gebruiken en drogen gebeurt veelal in een biomassacentrale.

Met biomassa duurzaam hout drogen

Er zijn speciale bedrijven die zich bezighouden met hout drogen. Meestal zijn deze bedrijven voorzien van computergestuurde droogkamers en wordt het proces van drogen helemaal in de gaten gehouden. Bij een gespecialiseerd bedrijf heeft men liefde voor hout. Men behandelt het materiaal alsof het van hunzelf is. Zorgvuldig wordt elke dag aan het hout gevoeld en geroken. Hierdoor weet men precies hoe ver het hout is in het drogingsproces. Op een duurzame manier hout drogen is hout drogen met een biomassacentrale. In deze centrale worden afvalstoffen, die elk houtbewerkingsbedrijf heeft, verbrandt. De warmte die de centrale vervolgens afstoot, wordt hergebruikt voor het drogen van hout.

Duurzaam = de norm

Waar we dus eerst dachten dat duurzaam een trend was, is het inmiddels van ‘duurzaam is de toekomst’ naar ‘duurzaam is de norm’ gegaan. We moeten ons bewust zijn van hoe we met de aarde omgaan, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de aarde leefbaar blijft. We willen immers dat er een toekomst is voor de mensen die na ons op de wereld komen. De wereldbevolking is nog almaar aan het groeien. Door uitstoot van broeikasgassen stijgt de CO2 waarde. Dit is een kwalijke zaak. Verbranding van afval door middel van een biomassacentrale is een goede maatregel. Ook energiebesparing en hergebruik zijn maatregelen die we massaal moeten nemen.

Bewust van je ecologische voetafdruk

Met hoe wij in de Westerse wereld leven, kan de aarde op den duur niet blijven voortbestaan. We eten te veel, produceren te veel afval en hebben een te groot stuk van de aarde nodig om op te leven. Volgens onderzoek hebben wij in Nederland zo’n grote voetafdruk dat we uiteindelijk wel bijna vier aardbollen nodig hebben. Daar moet een bewustwording komen, op dit tempo kunnen we niet door blijven gaan. Door zoveel mogelijk duurzaam te leven en te werken kunnen we de aarde sparen. Maar daar moet een enorme omslag gemaakt worden. Door zoveel mogelijk duurzame processen te starten zijn we in elk geval een beetje op weg. Duurzaam hout drogen hoort daar zeker bij.

Over Tuinvertier

Wie zit erachter

Alice

Alice

Schrijfster

Neem Contact op!